Scroll Top
nieuws
Een ontwikkelde script die de HVAC met de daar bijhorende ophanging modelleert.

SCRIPT HVAC en Ophanging

Waar iedereen van een welverdiende vakantie aan het genieten is zijn wij bij BIMSQUARE nog steeds bezig met de verdere digitalisering van de vastgoed wereld. Wellicht bent u momenteel ook nog druk in de uitvoering en bent u afgestapt van de traditionele bouwvak periode. Een ding is zeker, de druk op de uitvoering ligt hoger dan ooit, door de druk op de planning dient u naast een gestroomlijnde voorbereiding ook op de bouwplaats zo optimaal mogelijk te coordineren. Maar hoe komt u tot een gecoordineerd eindproduct?

In onze vorige blog (zie hier: https://www.bimsquare.nl/bestaand-vastgoed-en-uw-beheer-en-onderhoud/) hebben we u meegenomen in de ontwikkeling van de BIM-werkmethodiek en de nieuwe wijze van werken. Vandaag zullen we u meenemen in de nieuwe informatiebehoefte en dan met name binnen de detailengineering in de uitvoeringsfase. Hiervoor gaan we eerst kijken naar het courante detailniveau in de uitvoeringsfase, dit is doorgaans DN400/ LOD400/ LOI400 (noem maar op) en is omschreven als volgt:  

” Objecten  zijn  gematerialiseerd  en  accuraat  in  termen van  (afleidbare)  hoeveelheden,  afmetingen, vorm,  locatie  en  oriëntatie  en  bevatten  volledige  informatie  ten  behoeve  van  de  detaillering,  de fabricage van componenten in fabrieken en de uitvoering/montage op de bouwplaats. Aan de objecten is niet-geometrisch informatie gekoppeld.”

Concreet houdt dit in dat de hoeveelheid data steeds belangrijker wordt, u zult niet alleen de HVAC systemen moeten modelleren maar ook de relevante gegevens zoals de ophanging. Binnen BIMSQUARE zijn we een sterke voorstander van automatisering en daarom willen we u bij deze meenemen in het automatisch plaatsen van ophangsystemen.

In onderstaande video ziet u de werking van ons script.

[https://www.youtube.com/watch?v=IbBvaB1LkdE&feature=youtu.be]

De systematiek is heel eenvoudig: we geven een leidingstelsel aan, we selecteren het ophangsysteem en het script doet de rest. De diameters, montagehoogtes en systeemtypes worden allemaal automatisch uitgelezen. De bevestigingsmaterialen worden tot op component niveau uitgewerkt en zijn allemaal terug te vinden in het schedule. Via deze wijze kunt u tot het hoogste niveau modelleren en bent u verzekert van een detailcoordinatie om uw montage vlekkeloos te laten verlopen.

De komende periode zullen we u meenemen in de toekomst van de automatisering en zullen we tevens de beginselen van Machine learning en Generative design bespreken. Indien u ondersteuning nodig heeft voor het automatiseren van uw ontwerpproces kunt u vrijblijvend contact opnemen met BIMSQUARE!

Mostafa Lafta

ir. Mostafa Lafta
Founder, BIMSQUARE