Scroll Top
nieuws
Hoe kunstmatige intelligentie de efficiëntie van BIM verbetert.

Hoe kunstmatige intelligentie de efficiëntie van BIM verbetert

Sinds Building Information Modelling (BIM) begin jaren 2000 een toename zag in Nederland, is het bouwproces veel gestroomlijnder en efficiënter geworden, wat zowel geld en tijd bespaart als de communicatie tussen teams verbetert.

Hoewel het een tijdje heeft geduurd om nieuwe technologie te omarmen, heeft BIM bewezen dat technologie, mits correct toegepast, enorm gunstig kan zijn voor het verbeteren van de productiviteit in handmatige industrieën zoals de onze.

Het effect wat BIM heeft gehad op bouwprocessen gaat veel verder dan 3D-modellering en gebouwontwerp. BIM-systemen dragen nu bij aan elke fase van alles in het bouwproces, van ontwerp, productie en projectmanagement tot oplevering zodra een project is voltooid.

De vraag is: hoe blijven we de bouwsector verbeteren op de manier waarop BIM dat heeft gedaan? Er is nog nooit zo veel druk geweest op de bouwsector om resultaten te boeken met een snel stijgende vraag in de samenleving naar meer huisvesting en infrastructuur. Het antwoord zou kunnen liggen in kunstmatige intelligentie. Hoewel BIM ons veel heeft gebracht op het gebied van bouwprocessen, zou kunstmatige intelligentie dit verder kunnen stimuleren door machine learning te gebruiken om de efficiëntie verder te verbeteren.

In deze blog kijken we naar de verschillende manieren waarop AI begint met het verbeteren van BIM-systemen en hoe dit de manier waarop de bouw in de toekomst werkt, zal veranderen.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is het vermogen van een machine om op dezelfde manier te leren als een mens, om nieuwe informatie te internaliseren en deze te gebruiken om zijn eigen intelligentiesysteem te ontwikkelen. AI is een interdisciplinaire technologie met veel verschillende takken, maar machine learning is de sector van AI die momenteel het meest omvangrijk is. De term ‘machine learning’ verwijst naar het vermogen van een machine om patronen in gegevens te internaliseren en deze te gebruiken om onafhankelijk te denken en zijn eigen oplossingen te bieden. Hoe meer gegevens de machine wordt blootgesteld, hoe beter hij wordt in het begrijpen en verschaffen van inzichten. Dit is de sleutel in de bouw, waar veel van de huidige processen afhankelijk zijn van menselijke vaardigheden. AI stelt ons in staat om deze processen te stroomlijnen en kosten, tijd en risico’s te verminderen en de kwaliteit van de output in projecten te verbeteren.

Wat is AI-ondersteunde BIM?

BIM-softwarebedrijven zijn al begonnen kunstmatige intelligentie te gebruiken om de efficiëntie en het potentieel van hun programma’s te verbeteren. BIM-software kan nu machine learning gebruiken om te leren van gegevens en patronen te detecteren en op basis hiervan onafhankelijke beslissingen te nemen over hoe het modelbouwproces kan worden geautomatiseerd en verbeterd. BIM-software verzamelt tonnen gegevens, die AI gebruikt om de mogelijkheden van elk aspect van een bouwproject te verkennen en veel sneller dan een menselijke geest de beste oplossing te vinden. Dit maakt niet alleen processen sneller, maar vermindert ook het risico op menselijke fouten, wat de veiligheid op locaties kan verbeteren. Het is waarschijnlijk dat we het komende decennium in de branche veel meer AI-ondersteunde BIM zullen zien. Kunstmatige intelligentie heeft aangetoond dat we nu de capaciteit hebben om BIM naar een hoger niveau te tillen, om verdere vooruitgang te boeken in de industrie. Productiviteit is altijd een probleem geweest in de bouw en als gevolg daarvan heeft de branche zich veel langzamer ontwikkeld dan alle andere. Het begint erop te lijken dat kunstmatige intelligentie het antwoord zou kunnen zijn op de obstakels waarmee we in het verleden te maken hebben gehad.

Hoe maakt AI BIM-systemen efficiënter?

Veiligheid en risicobeperking

Het is algemeen bekend dat de bouw een bedrijfstak is die vatbaar is voor ongelukken; een op de vijf sterfgevallen onder werknemers houdt verband met de bouw. BIM-software heeft de afgelopen jaren de veiligheid op locatie verbeterd, waardoor het eenvoudiger is om extra veiligheidsmaatregelen te nemen voordat een project wordt uitgevoerd. AI-ondersteunde BIM kan dit naar een hoger niveau tillen, door incidenten op locatie te voorspellen voordat ze zich zelfs maar hebben voorgedaan. Door middel van machine learning heeft BIM-software nu de mogelijkheid om bouwprojecten alleen vanuit een afbeelding te analyseren en risico’s te identificeren, zoals werknemers op hoogte, uitglijden, struikelen en vallen.

Bouwontwerp

Kunstmatige intelligentie stelt een gebruiker in staat om een ​​ontwerpcriterium of een reeks “regels” in een systeem in te voeren, zodat de machine de meest haalbare output kan creëren op basis van de behoeften. In termen van BIM kan dit worden gebruikt om automatische te ontwerpen conform de beste uitgangspunten. Denk hierbij aan de inrichting met het meeste BVO of een installatie met de kortste routing en de correcte afmetingen.

Voortdurend updaten

Systemen die AI gebruiken, leren altijd van eerdere en lopende projecten. Dit betekent dat ze bijna dagelijks kunnen updaten en zo snel mogelijk de meest efficiënte en effectieve informatie aan bouwvakkers kunnen leveren. Dit zal helpen om de industrie te ontwikkelen en te laten groeien en om sneller nieuwe ontwerpoplossingen te vinden en deze over de hele linie te delen.

Verbetering van de productiviteit

De bouwsector heeft de afgelopen jaren te lijden gehad onder de lage productiviteit. In de bouwsector, welke 7% van het wereldwijde personeelsbestand uitmaakt, is de productiviteit de afgelopen 20 jaar met slechts 1% gestegen.

Nieuwsgierig naar hoe wij de productiviteit van uw bedrijf of organisatie kunnen ondersteunen of verbeteren met behulp van BIM en machine learning?  Bekijk dan onze website www.bimsquare.nl of neem contact met ons op. Dit kan door te bellen naar (0)85 732 6808 of uw vraag te mailen naar info@bimsquare.nl.

Mostafa Lafta

ir. Mostafa Lafta
Founder, BIMSQUARE